Mersin İşçi Avukatı

 

İşçi avukatı, iş hukuku uyuşmazlıklarında işçi vekilliğini üstlenen avukatlar için halk arasında yapılan bir tanımlamadır. Hak kayıplarının ve mağduriyetlerin yaşanmaması için uzmanlık isteyen iş hukuku uyuşmazlıklarının takibinin mersin işçi avukatı ile birlikte yapılması önemlidir. Büromuzda uzman kadromuz sizlere iş uyuşmazlıklarında profesyonel hukuki hizmet vermektedir.

Hamile İşçinin Hakları Nelerdir?

Hamile işçinin hakları, hamilelik döneminde mağdur olmamak için bilgi sahibi olmanız gereken önemli bir konudur. Hamilelik döneminizde tarafınıza tanınması gereken haklar şu şekilde sıralanabilmektedir:

·         Hamile işçinin sağlık kontrol günlerinde ücret kesintisi yapılmadan izin alma hakkı bulunmaktadır.

·         Kadın işçilerin hamilelik süreci için belirlenen mesai süresi 7.5 saattir. Hamilelik süreci boyunca bu sınırı aşan fazla mesaiye ve gece çalışmasına kalmama hakkınız bulunmaktadır.

·         Hamilelik sürecinde tehlikeli işlerde çalışılmaması gerekmektedir. Bu nedenle işverenin hamile işçinin işinin tehlike arz etmesi durumunda çalışma koşullarını ve ortamını değiştirmesi gerekmektedir.

·         Kadın işçinin sağlıklı bir doğum için gebeliğin 32. haftasından itibaren 8 haftalık izin alma hakkı bulunmaktadır. Kadının çoklu gebe olması halinde ise izin süresi 30. haftadan itibaren 10 haftaya çıkmaktadır.

·         Kadının doğum öncesi sağlık durumunun çalışmaya uygun olması halinde doğumdan öncesi 3 haftaya kadar çalışma hakkı bulunmaktadır.

İşveren İşçinin Ücretini İndirebilir Mi?

İşverenin işçinin ücretinde indirim yapması, mümkün değildir. İş Kanunu madde 62 gereğince işçinin ücretinde eksiltme yapılması yasaktır. İşverenin tarafınızın ücretinde eksiltme yapması halinde hukuki danışmanlık hizmeti almanız tavsiye edilmektedir. Hukuk büromuzda hizmet veren uzman işçi avukatı kadromuz, sizlere iş hukuku uyuşmazlıklarda profesyonel destek sağlamaktadır.

İş Kazası Yaşayan İşçinin Hakları Nelerdir?

İş kazası yaşayan işçinin hakları, somut olaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak sahip olacağınız hakların şu şekilde sıralanması mümkündür:

·         İşverenin iş kazası geçiren işçiye sağlık olanaklarını sunması ve tedavi masraflarını karşılaması gerekmektedir.

·         Kaza nedeniyle tedavi gören işçinin geçici iş göremezlik ücreti alma hakkı bulunmaktadır.

·         Kaza nedeniyle malul olan işçiye koşulların sağlanması halinde maluliyet aylığı bağlanabilmektedir.

·         İşçinin haklarının işveren tarafından ihlal edilmesi durumunda manevi ve maddi tazminat talebinde bulunulabilmektedir.

·         İşçinin iş kazası sonucu vefat etmesi halinde işçinin yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı bulunmaktadır.

İstifa Eden İşçinin Hakları Nelerdir?

İstifa eden işçinin hakları konusunda, işten ayrılan işçinin herhangi bir hakkının bulunmadığına dair bir yanılgı vardır. Bu yanılgının aksine işçinin istifa etmiş olması durumunda dahi şartlarını sağlamış olması halinde tazminat ve işçilik haklarını talep edebilmektedir. İstifa eden işçinin hakları şu şekilde sıralanabilmektedir:

·         İstifası kanunda belirtilen haklı nedenlerden birine dayanan işçi kıdem tazminatı talep edebilmektedir.

·         Çalışılan süre boyunca yapılan fazla mesailerin ücretinin ödenmemesi halinde, fazla mesai ücretinin faiziyle birlikte talep edilmesi mümkündür.

·         Çalışılan süre içerisinde yıllık izin hakkı kullandırılmayan işçinin kullandırılmayan izin süresine karşılık gelen ücreti talep etmesi mümkündür.

·         Asgari geçim indiriminin çalışılan süre boyunca her ay işçiye ödenmiş olması gerekmektedir. Ödeme yapılmaması halinde istifa eden işçinin bu tutarı talep etmesi mümkündür.

·         İşyerinde yaşanan mobing nedeniyle işçinin istifa etmesi durumunda manevi tazminat talep edilebilmektedir.

·         İşverenin sendikalı işçiler ve sendikasız işçiler arasında ayrım yapmama yükümlülüğü bulunmaktadır. İşverenin bu yükümlülüğe uymaması halinde istifa edebilir ve diğer alacaklarınız ile birlikte sendikal tazminat talep edebilirsiniz.

Alanında uzman bir işçi avukatı, gerek işçinin gerekse işverenin hak ve yükümlülüklerini bilerek işçinin hak kaybı yaşamasını engellemektedir. Bu nedenle dava sürecinde işçi avukatından destek almanız tavsiye edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mersin Boşanma Avukatı

Mersin Avukat